vrijdag 31 juli 2009

Klucht met een lucht

Artikel AD Sportwereld: Ruim twee maanden nadat EclipseJet de laatste wedstrijd in de finale om de basketbaltitel heeft gewonnen van EiffelTowers, mag het zich officieel nog steeds geen kampioen noemen.

Binnen veertien dagen moet er echter een uitspraak van de bond (NBB) volgen, zo heeft de commissie van beroep woensdag besloten.

Het hoogste rechtsorgaan van de basketbalbond stelde het bestuur van de NBB in het ongelijk omtrent de beroepszaak die het had aangespannen in de slepende kwestie rond het ‘dopinggeval’ van Orien Greene.

De Amerikaanse huurling van EclipseJet werd bij een dopingcontrole betrapt op het gebruik van marihuana. Op 19 mei schorste de tucht- en geschillencommissie van de basketbalbond Greene voorlopig, nadat de contra-expertise ook positief was gebleken. ’s Middags stuurde de bond daarop een aangetekende brief naar het kantoor van de Amsterdamse club in de sporthallen Zuid waarin het vonnis stond. Ook werd de club volgens de bond via coördinator Jan Willem Jansen telefonisch op de hoogte gesteld. Verder werd er een e-mail gestuurd met de mededeling dat Greene per direct niet meer speelgerechtigd was. Daardoor zou hij de derde wedstrijd in de finale, op 19 mei, niet meer mee mogen doen. Maar dat gebeurde wel. Pas na het vierde duel, op 21 mei in Den Bosch, trok Amsterdam Greene terug.

De basketbalbond zit enorm omhoog met de zaak. Volgens interim-voorzitter Berend Hoekstra, burgemeester van Leek, legt de NBB zich nog niet neer bij de uitspraak. ,,We gaan ons nog verder beraden, maar willen de zaak juridisch in elk geval nog eens goed laten testen,’’ zegt hij, ,,om te zien of dit wel in de geest van de regelgeving is.’’

De commissie van beroep oordeelde dat ‘de enige rechtsgeldige manier om een speler in kennis te stellen van een opgelegde schorsing als gevolg van een overtreding van het dopingreglement per aangetekend schrijven moet plaatsgrijpen’. En dat is volgens het orgaan niet gebeurd. Het bondsbestuur betwist dat. ,,Amsterdam is op 19 mei per e-mail en telefonisch in kennis gesteld. De aangetekende brief is op 20 mei bij Amsterdam aangeboden,’’ aldus Hoekstra, ,,maar niet in ontvangst genomen. Als je weet dat er een brief van de bond onderweg is, kun je natuurlijk de deur gewoon niet opendoen,’’ klinkt het cynisch. Ook een dag later kon de postbezorger het schrijven niet kwijt bij de sporthallen Zuid. Uiteindelijk haalde niemand van EclipseJet de brief ooit op bij het postkantoor. ,,We hebben die teruggekregen,’’ verduidelijkt Hoekstra.

Ook de e-mail bereikte, zegt EclipseJet, nooit de computers op het kantoor. ,,Ze hadden een storing van enkele dagen,’’ legt Hoekstra uit. Dat stelde het bondsbestuur ernstig in twijfel. Een e-mail van EiffelTowers met de vraag of het extra toegangskaarten kon krijgen voor wedstrijd drie op 19 mei werd door Amsterdam wel direct beantwoord.

Wat de rol van Jan Willem Jansen is, is eveneens onduidelijk. Volgens Hoekstra verklaarde Jansen aanvankelijk EclipseJet in het gesprek op de hoogte te hebben gesteld van de schorsing van Greene, maar later herinnerde hij zich dat niet meer. Hoekstra: ,,Maar ook dat vond de commissie van beroep niet relevant, aangezien zij ervan uitgaan dat het alleen per aangetekende brief kan.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten