woensdag 21 april 2010

Huub v.d. Boogaard overleden

De voormalige zakenman Huub van den Boogaard is zondag in zijn woonplaats Juan-les-Pins (Zuid-Frankrijk) overleden. Hij was al enige tijd ziek. Huub van den Boogaard werd in de basketballwereld bekend als directeur van Nashua, dat vele jaren EBBC Den Bosch sponsorde en in die tijd de grootste successen behaalde uit de geschiedenis van de club. Tussen 1980 en 1988 werd Den Bosch onder de sponsornaam Nashua acht keer kampioen van Nederland. Alleen Donar wist de reeks in 1982 te onderbreken. De in Eindhoven geboren Huub van den Boogaard werd 66 jaar.

Huub van den Boogaard was als strategisch denker ook een van de motoren achter de totstandkoming van het sportcentrum Maaspoort, dat in de beginjaren als nationaal basketballcentrum werd geafficheerd. Bij de opening van de Maaspoort waren het de financiële middelen van het bedrijf van Van den Boogaard die de komst van de eerste ploeg NBA-spelers naar Nederland mogelijk maakten. In diezelfde vaart der volkeren kwam ook de organisatie van de prestigieuze strijd om de Jones Cup, het officieuze wereldkampioenschap voor clubteams, naar Den Bosch.

Met het vertrek van Van den Boogaard naar het automatiseringsconcern HCS kwam tevens een einde aan de hegemonie van Nashua in het Nederlands basketball. De naam HCS prijkte onder Van den Boogaard op de shirts van Feyenoord, tot de automatiseerder op een zeer geruchtmakend faillisement afstevende.

Zijn laatste project: ultra dure laptops voor de superrijken van deze aarde. De speeltjes onder de naam Ego Lifestyle redden het ook niet, ondanks de hulp bij de verkoop in Rusland van Guus Hiddink.

Bij zijn terugkeer in het bestuur in het begin van dit decennium klopte voormalig preses Rinus de Jong opnieuw bij Huub van den Boogaard aan om financiële steun. Het bedrijf waar Van den Boogaard in die dagen bemoeienis mee had, Tulip, werd de nieuwe geldschieter van Den Bosch, dat op die manier van een wisse ondergang werd gered.

De relatie tussen EBBC en Van den Boogaard liep in 2006 definitief op de klippen. Nota bene voor de rechtbank. In kort geding eiste de club 60.000 euro toegezegde sponsorgelden.

Hoewel bij de zakelijke carrière van Huub van den Boogaard de nodige vraagtekens opduiken, was hij als stuwende kracht achter Nashua van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van het Nederlands basketball.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten